Arbejdet

 Sygehuset er meget lille og folk er søde.

I kælderetagen holder portørerne, køkkendamerne og vaskeridamerne til. I stueplan er der sengeafdeling med plads til 18 patienter, operationsstue, skadestue, fødestue og opholdsstue for patienterne. Og selvfølgelig sygeplejekontor, skyllerum og depoter.

På førstesalen er der jordemoderens kontor, to lægekonsultationer, en skiftestue, et medicinudleveringsrum og laboratorium. Det er også her tolkene, fysioterapeuten og administrationen holder til.

Inde på mit kontor foregår der mange sære ting, som man som jordemoder i Danmark slet ikke skal tage sig af. Jeg ser selvfølgelig gravide. De vil alle gerne scannes, så det bliver de. Mange kommer fra en bygd, og skal flyves herind med helikopter for at komme til kontrol. De er nødt til at overnatte på sygehuset, for afhængig af hvilken bygd de kommer fra, er der kun helikopterforbindelse to eller tre gange om ugen. Alle optager scanningen på deres mobiltelefoner, så kæresten derhjemme kan også kan få fornøjelsen. Jeg giver mig god tid, prøver at fange så fine billeder som muligt og fortæller hvad jeg ser. De fleste konsultationer foregår med tolk, det er ikke mange der kan dansk, og jeg behersker kun få grønlandske ord.

 Her er ingen sundhedsplejerske for tiden, så det arbejde skal jeg også tage mig af. Jeg laver børneundersøgelser og vaccinerer børn fra tre måneder til tolv år. Jeg læser om vaccinationsprogrammet, studerer det grundigt, læser om vaccinationsteknik på børn og gør mit bedste. Snakker om amning og mad og trivsel og måler og vejer og svarer på spørgsmål om knopper, eksem, søvn og søskende jalousi.

 Der står en vægt på kontoret. Ind i mellem kommer én fra personalet tilfældigt ind og hopper på vægten. Så får vi en samtale om kost, sukkerafhængighed og tips til at ændre livsstil. Jeg bliver spurgt til råds om alt mellem himmel og jord og mine arbejdsopgaver griber om sig. Jeg fungerer snart som psykolog, snart ammerådgiver, livstilscoach og gynækolog. Laborant er jeg også, måler hæmoglobiner, blodsukre og laver urindyrkninger.

 Fra årsskiftet er det besluttet fra højeste sted, at der ikke længere må være fødsler i Uummannaq. Begrundelsen er, at der ikke kan opretholdes et stabilt sectioberedskab. Det betyder, at man ikke kan være sikker på, at der til enhver tid kan foretages et akut kejsersnit. Risikotænkningen er nået til Uummannaq. De gravide skal derfor til Ilulissat fire uger før forventet fødsel. Det er en rejse som er meget dyr, først med helikopter og så med fly. Det betyder for det meste, at den gravides mand og eventuelle andre børn ikke har mulighed for at komme med, men må lades tilbage. De gravide er frygtelig kede af det, de spørger alle om, hvorfor de ikke må føde i Uummannaq. Nogle græder ved tanken om at skulle være væk fra deres børn i fire – fem uger.

Af den grund har jordemoderen her ikke længere vagt, men møder hver dag fra otte til seksten. Jeg gjorde klart fra starten af min ansættelse, at jeg gerne ville kaldes hvis en gravid meldte sin ankomst uden for dagtiden. Ingen havde taget stilling til hvordan man skulle agere, hvis en gravid i uge 35 fik veer, blødning eller andet, og jordemoderen ikke kunne kaldes, det måtte lige på plads.

Det endte med, at arbejdsgangen nu er, at hvis der kommer en gravid uden for dagtiden er det den vagthavende sygeplejerske som vurderer om den vagthavende læge skal kaldes. Herefter er det den vagthavende læges afgørelse om man skal kontakte jordemoderen. Eftersom jordemoderen aldrig har vagt kan hun i princippet sige, at hun ikke vil komme, hun kan være ude at sejle eller til fest eller på tur i fjeldet. Det er meget usikkert og utrygt for de gravide, og de som føder for tidligt – og det er der altid nogen der gør – er blevet væsentlig dårligere stillet med den nye ordning. De to læger som arbejder her for tiden er en psykiater og en urolog – ingen af dem har forståeligt nok lyst til at stå med en fødsel alene. Jeg synes det er synd og skam.

 

 

Pksvl��Th̯

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Klasselærere porttitor augue en turpis porttitor maximus. Nulla luctus Elementum felis, sit amet condimentum Lectus rutrum own.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Klasselærere porttitor augue en turpis porttitor maximus. Nulla luctus Elementum felis, sit amet condimentum Lectus rutrum own.